Voorstellen 5e jaar

BE CREATIVE!

Ben jij de persoon die graag eens aan de slag gaat rond….

 • fotografie?
  Foto’s nemen vanuit een bepaald standpunt, functies met je camera (fototoestel, gsm) testen, opties met film en beeld uitproberen… maken van een interessante film, beeldmateriaal met je zelfgenomen foto’s….
 • multimedia? Foto’s gebruiken in je eigen ontworpen website…
 • fotobewerking? Foto’s bewerken in pixlr, photoshop, paint.net…
 • creatie? Werken met beeld, verf, pasta,… allerlei materialen
 • school? Toepassen in je eigen schoolomgeving.
  Een kleurrijke zithoek, 3D werk maken met allerlei blijvend materiaal…
 • eigen omgeving? Ik als kunstenaar, artiest
  Beeldhouwen, denk maar aan de totempalen, hout bewerken, … creatieve leeromgeving in de tuin;kappen in Ytong steen;afgieten van betonnen schalen

Economie

In het eerste semester nemen we de boekhoudkundige basisinstrumenten onder de loep. Wat is een neergelegde jaarrekening bij de Nationale Bank en wat kunnen we hieruit leren?
In het tweede semester nemen we een aantal economische onderwerpen onder de loep en gaan op zoek naar een antwoord zoals “Wat komt er kijken bij het huren van een onroerend goed?”, “Welke soorten huwelijkscontracten bestaan er en welke invloed heeft dit op een ondernemer?”, “ Wat is de totale kostprijs van een personeelslid?, “Welke wetgeving bestaat er rond studentenwerk?”,…

Wetenschappen

Wees welkom in de wondere wereld van de wetenschap! Tijdens deze lessen beperken we ons niet enkel tot chemische proeven maar gaan we ook wat dieper in op een aantal biologische aspecten van het leven. We leren wat bij over huishoudelijke trucjes en dit alles steeds met een wetenschappelijk twist. We leren om steeds al onze kennis dat we de voorbije jaren vergaard hebben te gebruiken en toe te passen. Wanneer het weer wat beter wordt trekken we naar buiten. Biologie kan je niet steeds binnen beleven en dat doen we dan ook.
Ben jij een bezige bij en leer je graag wat bij, dan is wetenschappen zeker iets voor jou!

Italiaans

Ciao. Buonasera. Pizza. Vino. Arrivederci. Ti amo.

Beperkt jullie kennis van het Italiaans zich tot deze woorden? Willen jullie leren communiceren in het Italiaans? Benissimo! Dan zijn jullie in deze cursus aan het goede adres: zich leren voorstellen, gesprekken voeren op de markt, in de winkel, op restaurant, de weg vragen: dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat jullie gaan leren.

Woordenschat en grammatica worden natuurlijk afgewisseld met Italiaanse liedjes, cultuur, een film, een kookles.

A presto!

LO - Sport

In het keuzevak LO van het 5de jaar plannen we sporten die niet in het normale jaarplan van de verplichte uren te vinden zijn: bv. korfbal, tafeltennis, oriëntatietocht enz. Ook zal er aandacht gaan naar intensieve vormen van conditietraining. Daar denken we bv. aan indoorparcours, langeafstandslopen, uithoudingszwemmen enz. Het spreekt voor zich dat leerlingen die het keuzevak LO kiezen over een degelijke fysieke conditie dienen te beschikken

Spaans

Salsa, Tequila, Corazón…

Wil je kennismaken met de Spaanse taal en cultuur? Wil je meer kunnen zingen dan ‘despacito’ of ‘Mira Sofia’? Hou je van tapas en paella? Dan is dit keuzevak beslist iets voor jou!

 • Thema’s: zich voorstellen, begroeten, de weg vragen, op restaurant gaan, shopping, vrije tijd, op reis gaan.
 • Muziek: Alvaro Soler, Luis Fonsi, Manu Chao, Belle Perez, King Africa, Shakira, …
 • Spaanse film: Volver
 • Clase de cocina: Tapas y paella

Presentatie i.v.m. een cultureel onderwerp naar keuze

Wiskunde: uitbreiding van 6 uurs-richting naar 8 uurs-richting

In de 2 extra lesuren komen 2 onderwerpen aan bod.

 1. Financiële algebra (20 lesuren) is voor iedereen nuttig, in het bijzonder voor diegenen die in het hoger onderwijs een economische richting kiezen.

INHOUD:

Intrestberekening

 • Enkelvoudige intrest
 • Samengestelde intrest
 • Gelijkwaardige rentevoeten

Toepassingen op intrestberekening

 • Zichtrekening en spaarrekening
 • Termijnrekening
 • Kasbon

Annuïteiten

 • Postnumerando- en prenumerandoannuïteit
 • Consumentenkrediet
 • Woonkrediet
 1. Lineaire algebra (30 lesuren) is een uitbreiding van het 6-uursonderwerp matrices en stelsels en bereidt voor op richtingen in het hoger onderwijs waarin wiskunde een belangrijke rol speelt.

INHOUD:

Matrices

 • Inverse matrix

Determinanten

 • Definities en eigenschappen
 • Regel van Cramer
 • Meetkundige toepassingen

Deelruimten

 • Vectorruimte
 • Deelruimten
  • Voortbrengende deelverzameling van een deelruimte
 • Lineair onafhankelijke vectoren
 • Basis en dimensie van een deelruimte
 • Coördinaat ten opzichte van een geordende basis

Lineaire transformaties

 • Definities en eigenschappen
 • Samenstellen van lineaire transformaties
 • Coördinatentransformatie
 • Eigenwaarden en eigenvectoren
 • Macht van een diagonaliseerbare matrix

Evolutievraagstukken

Voorstellen 6e jaar

BE CREATIVE!

zie ook 5e

Economie

In functie van wie een economische richting wil verder studeren zal in het eerste semester de basis van boekhouding worden aangeleerd (AF, VF, CN’s, intracommunautaire levering en verwerving, te ontvangen facturen, over te dragen kosten/opbrengsten, verkoop MVA, enz.) In het tweede semester gaan we verder en staat ook boekhouden op computer op het programma.

Italiaans

Jullie kunnen nu al iets meer zeggen dan “Ciao. Buonasera. Pizza. Vino. Arrivederci. Ti amo”.

In deel 2 gaan jullie de weg leren vragen, gaan we opnieuw op restaurant, leren jullie iets in het verleden vertellen en gaan we de woordenschat zien om te kunnen shoppen in het land van de mode.

Dit alles natuurlijk aangevuld met een beetje cultuur, met muziek, een film.

A presto!

LO-sport

In het keuzevak LO van het 6de jaar plannen we sporten die niet in het normale jaarplan van de verplichte uren te vinden zijn: bv. korfbal, tafeltennis, oriëntatietocht enz. Ook zal er aandacht gaan naar intensieve vormen van conditietraining. Daar denken we bv. aan indoorparcours, langeafstandslopen, uithoudingszwemmen enz. Deze lessen worden in blokken van 2 uur gegeven. Het spreekt voor zich dat leerlingen die het keuzevak LO kiezen over een degelijke fysieke conditie dienen te beschikken

Spaans

¡Hola a todos! ¿Te gusta el español?

Wil je je verder verdiepen in de wereld van het Spaans? ¡Perfecto!

 • Thema’s: herhaling en uitbreiding van vorig jaar: zich voorstellen, begroeten, shoppen, het weer, naar de supermarkt, vrije tijd, op reis gaan. (Handboek Caminos 1)
 • Muziek: Enrique Iglesias, Mecano, Belle Perez, Shakira, …
 • Spaanse tv-serie: “Gran Hotel”
 • Clase de cocina: tortilla

Presentatie: voorstellen/analyse van een Spaanse songtekst

Wetenschappen / wetenschappelijk practicum

Misschien denk je eraan om deel te nemen aan het ingangsexamen geneeskunde, misschien zou je graag ‘iets’ met wetenschappen verder studeren. Misschien doe je ook wel gewoon graag wetenschappen! Dan is dit keuzevak iets voor jou: we maken oefeningen van vroegere olympiades, we diepen sommige stukken leerstof dieper uit, we bekijken wetenschappen vanuit een praktisch oogpunt.

Ook kunnen we soms op 50 minuten niet een volledig practicum uitwerken. Dan is dit ook een ideaal moment.

Er zijn practica die we kunnen uitvoeren , zodat je eens ziet hoe boeiend scheikunde en biologie wel kan zijn. Verwacht geen explosies of rookontwikkeling, maar gewoon toffe proeven. Enkele van die practica zijn: bier brouwen, aspirines ontleden, kleurstoffen maken,…

Wiskunde: uitbreiding van 6 uurs-richting naar 8 uurs-richting

Volgde je in het 5de jaar 6u wiskunde (ECWI – WEWI), dan kan je in het 6de jaar ook het keuzevak wiskunde aanvatten, ook al koos je een ander keuzevak in het 5de jaar.

Denk je er aan om volgend jaar studies burgerlijk ingenieur of wiskunde of fysica-sterrenkunde of bio-ingenieur of handelsingenieur of … aan te vatten?
Of je vindt het zonder meer boeiend om steeds weer en meer wiskundige inzichten te verwerven? En je beschouwt het wiskundig benaderen van allerlei toepassingen als een bijzondere uitdaging?

Verschillende onderwerpen uit het wiskundepakket van de 6 uurs-richtingen lenen zich hiervoor. Ze worden uitgediept en aangevuld. De klemtoon zal daarbij minder op het louter en verder inoefenen van methodes liggen maar veeleer op het bestuderen van nieuwe en extra toepassingen. In deze toepassingen wordt vaak de link gelegd met andere disciplines en vakken.

Daarnaast wordt ook tijd vrijgemaakt voor interessante onderwerpen die in het programma van de 6 uurs-richtingen niet voorkomen maar voor verdere wiskundige studies bijzonder nuttig kunnen zijn.

Zo zal er bijvoorbeeld in het eerste semester ruim aandacht besteed worden aan de studie van meetkundige plaatsen. Dit gebeurt zowel grafisch (gebruikmakend van de nodige wiskunde software) als analytisch. We maken ook kennis met parametervergelijkingen van krommen en poolvergelijkingen. Enkele uitbreidingen van toepassingen in de integraalrekening staan op het programma. En in het derde trimester werken we aan het oplossen van differentiaalvergelijkingen.

We beperken ons zeker niet tot het louter gebruik van een methode. We proberen ze eerst inzichtelijk te beheersen en zoeken nadien hoe een techniek in verwante problemen kan worden toegepast. Zelfstandig werk en ICT-gebruik komen hierbij als leermethode veelvuldig aan bod. Probleemoplossend denken en vermogen worden gestimuleerd … maar ook de juiste aanpak voor en door toekomstige ingenieurs of wiskundigen! We nemen geregeld de tijd om vragen van toelatings- of ijkingsproeven op te lossen om je optimaal voor te bereiden op richtingen met een diepgaand pakket wiskunde in het hoger onderwijs!